2011. január 25., kedd

The Town (Tolvajok városa)

Végre egy film, amiben elköszönnek egymástól, mielőtt leteszik a telefont ! ! !

Nahát, nahát, Ben Affleck rendezésre adta a fejét, de azért nyugodjak meg rögtön, nem az az első alkalom. Kicsit utánanézve dirigálta ő már a Hideg nyomon c. filmet, meg társírója volt a még számomra is tökismert Good Will Hunting c. darabnak, szóval képes azért alkalomadtán összevonni a szemöldökét. A Hideg nyomon állítólag nem is rossz, szóval érdemes lesz rá egyszer visszatérni.

A The Town (ami még véletlenül sem A város néven futott itthon) még az ő királyi személyétől függetlenül is ügyes munka, noha nem lesz alapvetés, de messze is van a bankrablós-lövöldözős-szerelmes átlagtól.


The Town
(2010)

Van a filmnek egy másik posztere is, meg még vagy száz, de szerintem nem valami hűderémisztő, ha két apácamaszkos puskás férfit elénk raknak, miközben tövig rágjuk a körmünket, hogy na vajon melyik lehet a rendező/forgatókönyvíró/főszereplő/atyaúristen Benjamin Géza . Így a mostani plakáton rögtön felvillan a tarkója, a legjobb haverja, meg az apja, meg a volt nője, meg a jelenlegi nője (róla még mindenképpen írok), meg majdnem mindenki, aki számít, még az FBI cseppet sem sablonos vezíre is színre lép.

" Boston egyik munkásnegyedéből több bankrabló származik, mint bármely más helyről a világon. Charlestownban a bankrablás immár céhes iparággá vált."

Térjek is rá a lényegre, ez egy bostoni bankrablós filmnek indul, a négy fős szupertehetséges, Bombák földjén sztárját is soraiban tudó lelkes csapat tiszteletét teszi egy -meglepetés!- bankban, annak rendje és módja szerint elvégzik a feladatukat, sőt, annyira belejönnek, hogy még a csinos igazgatóhelyettest is magukkal viszik, aztán el is engedik, némi poszttraumatikus stressz kíséretében. Az ügyes húzás után persze kezdődnek a bonyodalmak, az FBI keresni kezdi őket, a csaj meg ki tudja, mit tud (leginkább feldobni az első felét a filmnek).

Kicsit feldobom ezt az érdektelen írásművészetet őfelségével:

Hopp, a lába már a riasztónál is!
Így bizony, nem találjátok ki, hogy kivel fog ő összejönni fél órával az első feltűnése után (Megjegyzés: megyek rendező-forgatókönyvíró-főszereplőnek, és azt smárolom le, akit csak akarok). Azokkal a szép szemekkel még egy nyakon éktelenkedő tetkót is ki tudott szúrni, az egyik legjobb jelenet egyébként majd ezzel lesz kapcsolatban.

A csipet-csapat négy tagjából Ben mellett Jeremy Rennert érdemes megemlíteni, róla legalább tudunk valamit, abszolút szimpatikus srác jó stílussal annak ellenére, hogy előszeretettel ver/lő agyon embereket, meglehetősen agresszív teremtés, aki mindig benne van a balhéban. Amikor minden magyarázat nélkül arra kérik, ugyan segítsen már elkapni néhány nála is rosszabb embert, csak annyit kérdez, milyen kocsival fognak menni? Nehezen kezelhető fickó ő, rengeteg jószándékkal a szívében, a leginkább felépített karakterrel bír- míg a pajtása lefekszik a heroinista exével, vagy megfűzi a bociszeműt, ő biztos pont, érdekes figura. A csapat másik két tagjának is van neve, de minek, plusz el ne felejtsem a bostoni dont, a virágárust, meg annak a gorilláját- íme, a család, lassan Ven-diagramm kell már nekik, annyian vannak.

A kis köcsög száz métert futott golyóval a szívében.
Fasza sprinter lehetett volna belőle, vágod.
Az első fele totál sablon, egy-két izgalmasabb jelenetet kivéve mindent láttál már, csak épp máskor.  A csajhoz közel kell férkőzni, ez pedig túl jól sül el, a rendőrség keresi őket. Apa a börtönben, anya eltűnt, a srác profi hokisként indul, aztán elragadja a drog, kötelező szerelmi szál, vásott legjobb haver, hűséges barna kutyaszemek, tehát ahhoz képest nem nagy eresztés. Mihez képest is? Hát a második felvonáshoz, ami azért igyekszik rendbe tenni a dolgokat.

A srácokat egytől-egyig behívják a rendőrséghez, de bizonyíték nélkül ki is engedik őket- arra pont elég ez a pár perc, hogy az FBI-os biztosítja arról őket, hogy életük zsákkal a fejükön, méreggel a vérükben fog véget érni (cuki fickó egyébként, close the fucking bridge!). Aztán az utolsó balhé következik, váratlan(abb) fordulatokkal, amiről többet nem beszélek, az apácadressz helyett immár rendőrruhában tüsténkednek az arcok, miközben bevennék Boston fellegvárát (priceless). És szokás szerint beüt a krach, mégsem hinném, hogy minden fordulatát meg lehet jósolni.

A virág, mint kötelező kellék
A rengeteg rosszaság felsorolása ne bátortalanítson el senkit, összecigánykodott elemekből egy meglehetősen szerethető filmet dobott össze Ben Affleck, szívén viselte, odatette magát. Le szokták írni, hogy sokkal jobb rendező, mint színész, fel a fejjel! Második darabnak ugyancsak kellemes élményt rakott elénk, érdemes lesz rá figyelni később is- hátha inkább a cameo-szerepekbe szorítaná be magát, és helyette valamelyest életszerűbb karaktert szerepeltetne, ne mindig a macsó bambulását kelljen néznem. Ennyi bajom legyen.

Ez négyes, azt tudom mondani, amit nekem mondtak a tanarak, miszerint ugye tudja, hogy négyes és négyes között is van különbség? (És aztán elküldtek egy kettessel).


5/4

(szerk.: nem a bővített változatot láttam, ha megnézem, bővül ez az írás is)

2 megjegyzés:

  1. Vicces az írás, de igaz.
    Nem tudom melyik verziót láttad, de van belőle egy extended edition is ami 30 perccel hosszabb mint a moziváltozat. (kb.154p) Állítólag közel 4 órásra tervezte a filmet és abból ollózott össze 2 órát. Megnéztem mindkettőt, és az a véleményem elég a 2 óra belőle, bár mégis érdekelt, mi van abban a fél órában. Talán kicsit mélyebben belemegy a karakterekbe.
    Összegezve simán kiemelkedik a tucatfilmek közül, olyan 80% adnék rá!
    A Hideg nyomon-t ne hagyd ki! Szerintem jobb film. Dennis Lehane az egyik kedven regényíróm, és az ő könyvéből forgatta Mr. Szemöldök.

    VálaszTörlés
  2. A bővített változatról nem sokkal ennek a megírása után olvastam, fel is írom, hogy ez nem az :)... kicsit még hagyom állni, aztán pár nap múlva összeszedem azt is, kíváncsi vagyok arra a plusz fél órára.

    A Hideg nyomon c. filmjére kíváncsi vagyok, arról se írnak rosszakat, és ez alapján teljesen jogosan, azért engem meglepett, hogy nem valami középszerűvel rukkolt elő, mármint nem néztem ki belőle, hogy képes ilyen jó dolgokra, mint ez a The Town.

    VálaszTörlés